Vi bruger cookies, så vi anonymt kan analysere besøgene og give dig den bedst mulige oplevelse på vores websted. Hvis du fortsætter med at bruge dette websted, accepterer du, at der bruges cookies.

For yderligere oplysninger bedes du læse afsnittet om Privacy Policy.

Close

Hvad kan jeg gøre ved det?

OK, tiden er inde til at gøre noget ved tingene. Hvis du har levet med at være mere eller mindre konstant rød i ansigtet et stykke tid nu, kender du allerede til mange af de velafprøvede måder at håndtere tilstanden på ved at forstå og undgå visse "udløsende faktorer". Du undgår måske for eksempel visse føde- og drikkevarer, bruger mindre kosmetik eller holder dig væk fra solen.

Hvad er de almindeligste udløsende faktorer? Før markøren hen over ikonerne nedenfor for at læse mere om de enkelte faktorer, inklusive praktiske råd om, hvordan du kan håndtere dem:

Hurtige råd

Solen

Ofte den almindeligste udløsende faktor.

Hurtige råd

TEMPERATUR OG VEJR

At hygge sig foran pejsen eller tage et varmt bad kan lyde afslappende, men overdrevet varme miljøer kan øge blodgennemstrømningen og få ansigtet til at blusse op.

Hurtige råd

MAD

Visse fødevarer kan få rødmen til at blusse op. De almindeligste er:

  • Stærkt krydret mad
  • Meget varm mad1
  • Mejeriprodukter som yoghurt og chokolade
  • visse citrusfrugter
  • levnedsmidler med et højt indhold af histaminer, f.eks. oste, aubergine, spinat, vineddike og sojasovs2

 

1 Powell NEJM 2005
2 Rosaceafacts.com: REF National Rosacea Society: /Rosacea.org—Coping with Rosacea/p2/para2/bullets 1-4;p3/para1

Hurtige råd

DRIKKE

Det er en myte, at rødme i ansigtet altid skyldes alkoholmisbrug, men for nogle kan alkohol og varme drikke udløse tilstanden.

Hurtige råd

HUDPLEJEPRODUKTER

Rosacea-plaget hud er ofte sensitiv, så vær forsigtig med produkter, der indeholder alkohol eller parfume. Undgå også tung foundation, som du skal skrubbe for at få af.

Hurtige råd

MOTION

At blive godt svedig er en vigtig del af det at leve sundt, men intensiv træning kan føre til overophedning – og forårsage, at rødmen flammer op i ansigtet.

Hurtige råd

FØLELSER

Alene tanken om at skulle håndtere de synlige tegn på ansigtsrødme kan forværre situationen. 

 

Hurtige råd

MEDICINSKE TILSTANDE

Overgangsalderen, kronisk hoste og højt blodtryk kan alt sammen føre til rødme i ansigtet.

For at alle brikker skal falde på plads, og din læge skal kunne danne sig et helhedsbillede, er det vigtigt at finde ud af, hvilke faktorer der udløser rødmen i ansigtet hos dig. At få større indsigt i disse faktorer er det første skridt mod at komme væk fra RØDMEN og i stedet se DIG. 

Skal jeg tro på alt, hvad jeg hører?

Hvis du har søgt på nettet efter svar, har du sandsynligvis fundet en hel række forskellige forslag til, hvordan du skal tackle din sygdom. Men vær forsigtig! Alt hvad du hører og læser, er ikke videnskabeligt dokumenteret, og ikke alle kilder er troværdige.

At undgå de udløsende faktorer er ikke den eneste måde at håndtere problemet med rødme i ansigtet på. Nye fremskridt inden for videnskaben betyder, at der nu findes nye og effektive behandlinger, som du kan få ordineret af din læge.

Hvis du føler, at du famler dig frem og ikke rigtig ved, hvad du skal tro, kan teksten og linksene nedenfor hjælpe dig med at skelne mellem fakta og fiktion:

Hvis dine forsøg på at håndtere de udløsende faktorer har gjort dig frustreret og har virket dårligt, er du ikke alene. For mange, som lider af rødme i ansigtet, er denne måde at komme til rette med generne på i bedste fald en "dæmning", og den kan mange gange vise sig utilstrækkelig. 

Men giv ikke op! Der findes en række andre muligheder, som du kan overveje:

Medicinering

Der findes i dag behandlinger mod de forskellige symptomer ved rosacea – også mod omfattende rødflammethed og rødme. Lægemiddelbehandling iværksættes naturligvis efter overvejelse og i samråd med din læge. Klik her for at få flere oplysninger om, hvordan og hvorfor du bør tale med din læge.

Laser/lysbehandling

Laser eller IPL-behandling kan undertiden modvirke synlige blodkar og alvorlige tilfælde af baggrundsrødme. Tænk dog på, at denne type behandling er kostbar og oftest kræver flere besøg (med tilbagevendende vedligeholdelsesbehandling) for at give et godt resultat.